Purple Bow Tie

Tuesday, 23 February 2016

Tips memilih warna pakaian berdasarkan bentuk badan

Views

Badan gempal dan tinggi
Individu yang berbadan seperti ini sesuai menggayakan baju berwarna gelap seperti hitam, coklat gelap, biru gelap, hijau gelap kerana warna-warna ini mampu membuatkan anda kelihatan langsing. Jika ingin bergaya dengan baju bercorak, pilih corak bunga-bunga kecil. Elakkan memakai pakaian warna terlalu terang dan corak bunga yang besar kerana ia akan menyerlahkan kegempalan anda.
 
Badan kurus dan rendah

Jika anda termasuk golongan ini, serlahkan penampilan anda dengan menggayakan warna baju yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Corak garis menegak sesuai dipakai supaya anda nampak lebih tinggi. Lengkapkan penampilan anda dengan memakai kasut tinggi wedges, ia mampu membantu menambahkan ketinggian anda.

Badan kurus dan tinggi
Bagi individu yang berbadan kurus dan tinggi, anda sesuai memakai warna cerah seperti merah jambu, merah, kuning, oren, hijau, biru muda dan coklat serta boleh juga menggayakan corak melintang dan bunga baju yang besar supaya mengurangkan anda dilihat terlalu kurus. Corak melintang dan besar mampu memberi gambaran bahawa anda lebih berisi.

Untuk mengetahui jenis pakaian apa yang tepat, anda perlu ketahui dahulu bentuk tubuh anda kategori yang mana. Pada umumnya bentuk tubuh wanita terdiri daripada 4 jenis iaitu


(a) Bentuk Badan Buah Pear

Ciri wanita berbentuk tubuh buah pear bermaksud tubuh lebih besar di bagian bawah pinggul dan paha dan bahagian atas kecil secara tidak langsung pinggang kelihatan kecil dan ramping.

Tips untuk bentuk badan buah pear :
1. Pakaian yang tepat untuk bentuk tubuh ini adalah yang mampu menyeimbangkan bahagian atas tubuh dengan bahagian bawah tubuh. Pakaian dengan corak pelbagai dan berwarna terang sesuai dipakai pada bahagian atas. Pakaian atas (bahu/lengan) yang lebar, berenda-renda, detail yang banyak juga mampu membuatkan tubuh bahagian atas anda kelihatan sedikit besar sekaligus ia menyeimbangkan tubuh.

2. Untuk tubuh bahagian bawah, pilihan seluar jenis basic cut dan seluar slim/boot cut sangat sesuai.

3. Hindari pakaian atasan yang berwarna gelap dan seluar sendat di pinggul kerana ia akan mononjolkan bentuk pinggul anda yang besar.

4. Cari aksesoris yang boleh dipakai di leher sehingga dapat mengimbangi area pinggul dan paha. Hindari memakai pakaian yang ketat.

(b) Bentuk Tubuh Epal                                                            
Dikatakan berbentuk epal kerana tubuh jenis ini cenderung bulat pendek dan bahagian pinggang membesar.

Tips untuk bentuk tubuh epal :
1. Warna-warna yang ceria dan terang di bahagian atas tubuh dan warna gelap bahagian bawah tubuh adalah kombinasi yang sesuai. Gunakan tali pinggang dengan ukuran sederhana untuk tampil menarik.

2.Pilih dress atau skirt berbentuk A, dan cari warna-warna gelap untuk memberikan kesan langsing.

3. Kepada yang tidak memakai tudung, gunakan pakaian dengan bentuk leher V yang bagi menyeimbangkan tubuh.
4. Hindari pakaian dengan bentuk leher ‘turtleneck’ kerana ia menampakkan anda semakin berisi.

5. Elakkan manik-manik di bahagian pinggang.

6. Cari baju yang agak longgar sehingga membantu menutup bagian pinggang.
Hindari aksesori pinggang terlalu banyak agar pinggang tidak terlihat makin lebar dan gemuk.


(c ) Bentuk tubuh 4 Segi atau Brick/Rectangle

Wanita dengan bentuk tubuh ini memiliki ciri-ciri ukuran payudara dan pinggul sama ukuran dan kelihatan tubuhnya lurus.

Tips untuk tubuh 4 segi :
1. Pilihlah pakaian dengan potongan yang jelas agar membantu membentuk lekuk tubuh, seperti pakaian dengan struktur geometris dengan tali pinggang atau pakaian yang memiliki detail pita dan kerut yang simple.

2. Hindari pakaian jenis yang tipis dan ringan. Jangan mengenakan terlalu banyak detail agar kesannya tidak terlalu serabut. Untuk aksesori juga jangan terlalu banyak.

(d)  Bentuk Jam pasir

Wanita dengan bentuk tubuh ini dikatakan ideal. Mereka yang memiliki bentuk tubuh jam pasir memiliki bahu dan pinggang sama, tubuh mengecil dibahagian pinggan

Tips untuk tubuh jam pasir :

 1. Mereka yang memiliki bentuk tubuh jenis ini sangat bertuah kerana anda sesuai memakai semua jenis pakaian.

2. Untuk bahagian bawah tubuh digalakkan mengenakan seluar dengan potongan A-line agar anda kelihatan ramping.
 

SEKIAN
INI ADALAH HASIL PERKONGSIAN DRP BLOG YG LAIN

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Mengenal Jenis-jenis Kain: Cotton, Crepe, Chiffon, Lycra dan sebagainya

Views

1.           COTTON

Kain yang asalnya daripada serat kapas. Kapas membolehkan kulit untuk bernafas dengan baik. Oleh itu ia merupakan jenis fabrik yang amat sesuai untuk dipakai dengan iklim cuaca panas dan lembab seperti di Malaysia ini. Banyak dijadikan bahan untuk membuat blouse, jubah, selimut dan sebagainya. Ia juga senang untuk dicuci.

Antara ciri – ciri lainnya
⦁    nyaman dan mudah menyerap keringat saat digunakan
⦁    kain terasa dingin di kulit dan sedikit kaku
⦁    kain akan rosak apabila direndam lebih dari 2 jam.
⦁    noda dari makanan dan minyak akan mudah hilang dengan menggunakan detergent.
⦁    boleh dicuci atau di dry clean
⦁    tidak mudah kusut saat dicuci
⦁     apabila dibakar baunya seperti kertas terbakar, hasil pembakarannya akan menjadi abu dan jalannya api lambat.

Ada pelbagai jenis kain cotton. Berikut adalah sebahagian jenis kain cotton yang popular dalam pembuatan pakaian.

i.    Cotton Jepun (Japanese Cotton)
Kain cotton yang paling eksklusif kerana sifatnya yang halus, ringan dan berkualiti. Sekilas pandang sama seperti cotton biasa, tetapi jika diperhatikan secara teliti ia mempunyai ciri khusus seperti

⦁     dibagian sisi hujung bahan terdapat tulisan “japan design” dan atau terdapat kod warna pada kain tersebut.
⦁    daya menyerap keringat lebih bagus.
⦁    harga lebih mahal daripada kain cotton lain di pasaran.
⦁    permukaan kain lebih halus.
⦁    warna lebih awet dan tahan lama.
⦁    sering digunakan untuk blouse wanita, gaun, jubah, telekung dan sebagainya

      ii.      Cotton Paris
Mempunyai ciri-ciri yang sama seperti cotton Jepun tetapi cotton Paris lebih nipis. Ia biasa digunakan untuk blouse wanita, tudung dan jubah. Ianya kedua popular selepas Cotton Jepun. Namun ia paling ringan dan mudah menggerbang apabila ditiup angin.

     iii.     Cotton Silk
Cotton jenis ini ada 2 jenis iaitu yang nipis dan tebal. Ciri-ciri kain cotton ini adalah :
⦁    permukaan kain lebih mengkilap.
⦁    harga sedikit lebih mahal di atas cotton biasa, namun tidak semahal cotton Jepun
⦁    daya serap keringat paling rendah.
⦁    warna kilapnya tahan lama meskipun sering dicuci.

     iv.   Cotton minyak
Kain cotton ini sama seperti cotton lainnya cuma permukaannya terkesan berminyak (kilapnya lain dengan cotton silk).
⦁     harga sama dengan cotton biasa.
⦁    daya serap keringat yang baik
⦁    kilap akan berkurang setelah beberapa kali pencucian.

  v.  Cotton biasa
⦁    motifnya macam-macam : polos, garis, kotak, bunga atau abstrak.
⦁     harga lebih murah.
⦁    daya serap keringat sederhana bagus.
⦁    warnanya tahan lama meskipun masih dibawah cotton Jepun


 2.             JACQUARD

Merupakan kain yang memiliki pola yang ditenun menjadi kain, bukan dicetak di atasnya. Alat tenun tersebut telah dicipta oleh Joseph Marie Jacquard. Oleh kerana itu fabrik ini dinamakan JACQUARD. Ia memberikan fleksibiliti dalam menentukan corak tenunan di atas kain.

Jacquard ni berkilat dan licin. Ada yang memang suka kain jenis ni sebab shining and colornya terang.  Masalah pada kain ni ialah susah nak iron sikit


3.             CREPE

Sejenis kain nipis dan lembut daripada sutera dengan permukaan yang bergerutu, mudah dijaga dan tidak berkedut. Ia dihasilkan melalui teknik alternate S and Z twist di mana benangnya dipintal dengan kesan berkerut.

Fabrik crepe ini bersifat jatuh. Senang untuk dibentuk, fabrik yang selesa dan tidak panas. Sesuai juga dijadikan blouse, jubah, baju melayu lelaki dan lain-lain. Fabrik crepe ini juga terdapat banyak jenis seperti satin crepe, poly crepe.

4.             RAYON

Rayon atau biasa disebut rayon viscose terbuat dari serat semi sintetik berbahan baku terbuat dari alam iaitu kayu yang memiliki kadar selulosa tinggi. Pakaian dengan bahan Kain rayon digunakan sangat nyaman dan selesa dipakai dalam pelbagai keadaan. Kain rayon ini sendiri masih banyak jenisnya dari kain rayon yang bertekstur kasar hingga halus dan lembut.


5.             KAIN ORGANZA

Secara mudahnya,kain organza ini dibuat dari sutera dan harganya sangatlah mahal kerana tenunannya yang sukar,nipis . Namun kebanyakan organza moden diperbuat daripada bahan sintetik seperti poliester @ nilon bagi memberi peluang kepada yang kurang mampu untuk mencuba kain organza.Biasanya kain organza ini digunakan untuk membuat pakaian pengantin.

6.             KAIN CHIFFON

Biasanya diperbuat daripada sutera,kapas dan sintetik fiber. Chiffon mempunyai tekstur yang lembut, beralun dan ringan. Chiffon sesuai dibuat gaun, riben, pakaian dalam, pakaian tradisional dan moden.  Oleh kerana sifatnya yang tembus cahaya (transperent) biasanya chiffon dilapisi dengan kain pelapik (lining) sama ada dari kain satin atau kain lapisan dalam yang lain.


Teksturnya yang lembut juga didatangi dengan satu warna, gabungan 2 atau lebih warna sama ada terang atau lembut. Antara jenis chiffon di pasaran:


  • Chiffon Sutera
Menjadi pilihan untuk tudung dan shawl kerana dilhat dari segi keselesaan kepada pemakainya dan juga berkualiti. Harganya agak mahal dan memerlukan penjagaan yang lebih rapi dan cuciannya memerlukan cucian kering. Hasil buatannya halus dan diminati ramai.
  • Chiffon Goldline
Hasil buatanya halus dan teliti. Harganya agak mahal tetapi tetap diminati ramai.
  • Chiffon Georgette
Fabrik ini adalah gabungan fabrik chiffon dan georgette.  Menjadi pilihan ramai kerana lebih mudah dari segi penjagaan dan juga dari segi bajet ianya lebih murah berbanding chiffon sutera. Penjagaannya mudah dan boleh dicuci dengan air.

  • Double Chiffon
Kain lebih tebak dan kurang tembus cahaya berbanding kain chiffon biasa.
  • Chiffon Plain 
Menjadi pilihan kepada mereka yang tidak suka corak pada kain.
  • Chiffon Bercetak (Printed Chiffon)
Mempunyai  motif bercetak dengan pelbagai jenis corak bunga dan abstrak.
  • Chiffon Paisley
Mempunyai motif bercorak paisley.
  • Chiffon Tribal
Mempunyai motif bercorak tribal
Ada juga chiffon yang lain seperi Viscose Chiffon, Polyester Chiffon, Silk Chiffon, Cerutti Chiffon, Paris Chiffon, Crepe Chiffon dan Blend Chiffon.
Ada juga yang didatang khas  bersama kain pelapik (lining), bertatah batu dan juga bermanik.


7.             KAIN SATIN
Ia biasanya licin, mudah dijahit, senang dijaga dan tahan lama. Permukaannya mengkilap, digunakan membuat gaun labuh, jubah, blouse, kemeja, lingerie dan baju pengantin.


8.             POLYESTER
Bahan polyester memiliki daya tahan yang kuat. Kelemahannya adalah kerana sifat bahan terasa panas dibadan.

Antara ciri-ciri lainnya :

⦁        Bahan terasa panas dibadan.
⦁    Tidak menyerap keringat.
⦁    Apabila kulit anda sensitive dan bermasalah, disarankan supaya tidak memakai bahan pure polyester kerana akan merosakkan lagi kulit anda.
⦁    Noda minyak dan noda makanan susah dihilangkan dari pakaian
⦁    Tahan direndam dalam air lebih dari 3 jam

 

9.             SUTERA
Bahannya lembut, sejuk dan berkilau.

Antara ciri-ciri lainnya :   
⦁    Sangat lembut dan licin dikulit dan bahannya jatuh (flowing).
⦁    Menyerap keringat
⦁    Perlu dry cleaning supaya kualiti warna dan kainnya bertahan lama.


10.         VISCOSE
Antara ciri – cirinya:
⦁    Terasa lembut dan dingin di kulit
⦁    Bahannya jatuh, tidak kaku dan warnanya mengkilat
⦁     Menyerap keringat
⦁    Pakaian / bahan akan rosak apabila direndam dengan detergent lebih dari 1 jam
⦁    Boleh dicuci atau di dry clean
⦁    Noda dari makanan atau minyak akan mudah hilang dengan menggunakan detergent


11.         LINEN

Bahannya yang kaku dan dingin, maka linen sangat sesuai untuk produk – produk pakaian kasual dan dress

Antara ciri-ciri lainnya :
⦁    Bahannya kaku dan dingin.
⦁    Permukaan kain agak kasar
⦁    Menyerap keringat.
⦁     4x lebih lasak dari cotton
⦁    Tahan dijemur (Tahan terhadap panas sampai 450 0 F).
⦁     Kain akan rosak apabila direndam lebih dari 1 jam


12.         SONGKET
Songket menggunakan teknik tenunan, di mana benang emas ditenun antara benang sutera pada kain latar. Fabrik yang mewah dan mahal ini menggambarkan struktur sosial dikalangan bangsawan Melayu.


13. LYCRA
Dikenal juga sebagai spandex. Sifatnya elastis(boleh meregang) kuat dan memiliki ketahanan gosokan yang tinggi. Fabrik lycra boleh meregang sehingga 500%. Ia banyak digunakan dalam pembuatan blouse, jubah, baju renang dan lain-lain


14. WOOL PEACH
Woolpeach adalah bahan kain yang terbuat dari katun,sutra, dan campuran serat sintetis, bahan ini umumnya ringan namun tidak tembus pandang. Disebeabkan ia dibuat dari campuran serat sintetis, warna printing pada Woolpeach biasanya lebih hidup daripada kain jenis lainnya seperti chiffon, sutera, satin, katun,dan lain-lain.

Kain wool peach sifatnya jatuh, tapi tebal. Ia tidak jarang, tidak seperti kain chiffon yang transparent. Ia tidak panas apabila dipakai, tapi jika dibandingkan dengan dengan kain cotton, kain cotton lebih dingin apabila dipakai. Ia tidak mudah kusut dan senang diseterika. Sifatnya tidak berkilau. Kain wool peach banyak digunakan di negara Arab untuk membuat Jubah.

*SEKIAN. 
INI ADALAH HASIL SHARING DRP BLOG YG LAIN.


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

SILDO SATIN (EKSLUSIF)

Views

SILDO SATIN merupakan satin yang lebih baik berbanding satin lain.
Material lebih lembut dan benang lebih rapat, tahan lasak dan tahan berbulu.

Harga pasaran online ialah RM85!

Semeter RM23!

HARGA BOLEH DISKAUN! WHATSAPP kami di 011-2682 8617.


MEMANG BERBALOI!
✔ Fesyen Moden Eksklusif !
✔ Lebih Jimat, Lebih Variasi !
✔ Pilihan Terbaik Keluarga Raya 2016!
✔ Kurang kilat!
✔ Lebih lembut!
✔ Lebih tebal!
✔ Lebih gebu!
✔ Lebih cantik!


Rebut tawaran ini segera! WhatsApp 011-2682 8617 atau terus pm FB Emellda Ma
TQ.
*p/s: nak cari kain seragam? sila view album kami.

HARGA BORONG SUDAH TENTU LEBIH MURAH>>>>


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Wednesday, 17 February 2016

BEDUNG/BARUT BAYI

Views
Siapa kata zaman moden ni dh xde barut gantung...
Dun worry bley SHOPPING kat sini....😄😄😄  
Bestnye barut gantung ni sebab dia cover smpai atas dada dan gerenti x gerak ke belakang punye.. Rasa mcm rare??jom..jgn takut2 utk mencuba..mana tau jatuh chenta 


      
MuRAH AJER!!!
WARNA RANDOM

1-3 helai RM8
4-10 helai RM7

1-3 helai postage RM7
4-9 helai postage rm10

BORONG helai ke atas RM 6 tak termasuk postage
PM /whatsapp 01126828617
   
 B💓💓💓

  
BARUT BIASA





Fungsi Bedung
- Melenakan bayi sewaktu tidur dan mengelakkan bayi terkejut apabila mendengar bunyi yang kuat.
- Membantu mendisplinkan waktu tidur bayi
- Membantu anda mendapatkan rehat badan yang secukupnya dalam tempoh berpantang tanpa mendapat gangguan daripada bayi anda.


Kelebihan Bedung
- Kain bedung ini diperbuat daripada cotton flannel yang akan memberi keselesaan kepada bayi ketika memakainya disamping merasa kedap apabila dibalut pada tubuh bayi.
- Kelihatan lebih cantik kerana ianya didatangkan dalam pelbagai warna dan corak
- Mudah dicuci dan cepat kering.

Fungsi Barut Bayi
- Membantu mengelakkan perut bayi dari dimasuki angin atau kembung perut.
Kelebihan Barut Bayi
- Direka berbentuk lekuk dibahagian punggung bayi supaya barut tidak kotor apabila bayi membuang air besar.
- Diperbuat daripada 100% kain cotton flannel yang menyerap peluh membuatkan bayi akan rasa selesa apabila memakainya.
- Kelihatan sangat cute kerana ianya didatangkan dalam pelbagai warna dan corak

MuRAH AJER!!!
WARNA RANDOM

1-3 helai RM7
4-10 helai RM6

1-3 helai postage RM7
4-9 helai postage rm10

BORONG helai ke atas RM 5.50 tak termasuk postage
PM /whatsapp 01126828617

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Instant BAWAL

Views
Assalamualaikum...

Just nak citer ttg keselesaan RAUDHAH/AMEERA/AQEELA/KEESHA@DEERA BAWAL INSTANT SHAWL


MURAH MURAH AJERR!!!!

Cantik!!! 
Menawan sangat. 
Bawal Instant nie. 
Maklum lah sekarang semua org nk cpt kan. 
Material mmg sgt best.😊
Labuh tau, jangan risau.
 
#### KOD WARNA TERBARU BAWAL RAUDHAH CHIFFON


Ada 2 jenis saiz , boleh refer bawah ni utk saiz.
1.Size 2.4mx0.8 (XXL)
Material : Chiffon Bubble
2. Size 2mx0.8 (XL)
Material : Chiffon Bubble
Kualiti dijamin terbaik dari seantero gitu 
😘😘😘😘😘😘
Kenapa perlu pilih RAUDHAH??
1. Material ironless
2.Tidak jarang
3. Mudah di bentuk
4. Flowy dan sedap di pakai
 .Nak order WSAP " RAUDHAH XL " ke 011-2682 8617

 #### KOD WARNA TERBARU BAWAL AQEELA CHIFFON
  








 AQ1 = Soft purple + soft pink & dark purple
AQ2 = Soft pink + hitam & merah
AQ3 = Hitam + dark pink & oren
AQ4 = Biru muda + dark pink & dark blue
AQ5 = Dark pink + oren & merah
AQ6 = Peach + soft purple & soft pink
AQ7 = Biru turqoise + hijau & soft purple
AQ8 = Hijau olive + peach & soft purple
AQ9 = Coklat + oren & peach
AQ10 = Hijau forest + hijau olive & kuning lembut
AQ11 = Kuning lembut + peach & hijau olive
AQ12 = Oren + pink & kelabu
AQ13 = Hijau turqoise + biru turqoise & hijauforest
AQ14 = Merah + hitam & pink
AQ15 = Dark purple + dark pink & biru turqoise
AQ16 = Dark blue + hitam & kelabu
.
 
Nak order WSAP " AQEELA " ke 011-2682 8617

 #### KOD WARNA TERBARU BAWAL AMEERA CHIFFON




















Kod Warna Boleh rujuk gambar di atas.

Nak order..?? 
Whatsapp " AMEERA " ke 011 2682 8617


### KOD WARNA TERBARU BAWAL KEESHA/DEERA 
KEESHA/DEERA Instant Bawal Shawl boleh request saiz XL..labuh dari dagu kebawah 55CM. 
Hanya senarai warna yg dibawah sahaja boleh request saiz XL.
.
*KEESHA (KS) :
KS1 - PINK
KS2 - PINKY PEACH
KS3 - MAROON
KS4 - PEACH
KS5 - KUNING
KS7 - DARK MINT
KS8 - DARK TURQOISE
KS9 - DARK BLUE
KS10 - DARK PURPLE
KS11 - DARK GREEN
KS12 - DARK CHOC
KS13 - GREY
KS14 - SOFT PEACH
KS16 - PURPLE MANGGIS
KS24 - HITAM
KS25 - BROWN
KS26 - SKIN COLOUR
KS27-ROSE PINK
.
*DEERA (DR) : 
DR1 - HITAM
DR2 - KELABU
DR5 - PINKY PEACH

SKRG ADA DUA SAIZ : 
1. SATU FREE SIZE
2. SATU XL
.
Nak order..?? 
Whatsapp " KEESHA/DEERA XL " ke 011- 2682 8617
 

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial